The Alehouse Sessions blir BBC-film!


Bjarte Eike og Barokksolistene har skapt furore og høstet lovord over hele Europa og i USA med sitt konsept «The Alehouse Sessions». Spesielt i Storbritannia har prosjektet slått an, og nå er det blitt til en film i regi av den prisbelønnede regissøren Dominic Best, co-produsert med Musikk i Innlandet, med premiere på BBC søndag 23. april.

«The Alehouse Sessions» er en festlig og til dels anarkistisk blanding av musikk, dans og teater som utforsker det yrende musikklivet i Londons taverner på 1600-tallet, etter at Oliver Cromwell hadde stengt byens teatre. Den er skapt av Bjarte Eike, kunstnerisk leder og fiolinist i Barokksolistene, som han startet i 2005. Filmen gir seerne en unik musikalsk historiefortelling, filmet i hjertet av London, bl.a. The George Inn, en av storbyens eldste gjenværende puber.

Som en enkel gutt fra Gjøvik, føler jeg meg mildt sagt ganske så ydmyk over å få lov til å være vertskap og musikalsk autoritet i fortellingen om engelsk musikk og deler av dens historie på selveste BBC

Bjarte Eike, kunstnerisk leder

The Alehouse Sessions tar utgangspunkt i historiske begivenheter i engelsk historie – i en tid da teatre og musikksteder ble stengt, og musikere og andre kunstnerne måtte finne alternative måter – og steder – å uttrykke seg på. De måtte inn på vertshusene og pubene for å få spilt, sunget og danset. Dette historiske bakteppet, med alle de mulighetene det gir for å blande musikalske sjangre, historiefortellinger, improvisasjon og til å invitere publikum med på fest – har gitt en fantastisk lekeplass for Bjarte Eike og medmusikantene i Barokksolistene.

Alle har et forhold til puben, og det den representerer – klasse, kjønn, etnisitet og så videre spiller ingen rolle i dette rommet – her handler det om å møtes, drikke, sladre og ha det gøy. Prosjektet har fått ellevill respons blant publikum og presse i England med flere opptredener i Shakespeare’s Globe, åpning av sesongen for Southbank Center og gjesteopptredener på titalls radioprogrammer.

“Beauty meets melancholy as rich hybrids of folk and classical bang heads with drinking songs, elegies, sea-shanties and bawdy ballads.”

The Irish Times

Kunstnerisk leder Bjarte Eike sier følgende om The Alehouse Sessions og BBC-filmen:

Som en enkel gutt fra Gjøvik, føler jeg meg mildt sagt ganske så ydmyk over å få lov til å være vertskap og musikalsk autoritet i fortellingen om engelsk musikk og deler av dens historie på selveste BBC – flaggskipet i den engelske “public service”! I løpet av en times film, klarer vi å presentere essensen av hva prosjektet handler om: Lekende, morsomme og virtuose musikere, begeistret publikum i alle aldre og fra flere deler av samfunnet. Uformelt, men med musikalsk kvalitet i høysetet. Løyerlige og rørende øyeblikk om hverandre.

“Bjarte Eike [is] an extraordinary player, performer, musician … The Alehouse Sessions – basically bringing baroque music into different venues, pubs and bars and so forth, it’s a real riot”

(Cerys Matthews, BBC Radio 6)

Dominic Best er internasjonalt kjent for sine filmer som byr på nye måter å oppleve musikk, opera og dans på. Han uttaler: “Helt siden jeg først hørte Bjarte Eike og Barokksolistene har jeg ønsket å lage en film med dem. Musikken deres er ha noe umiddelbart og hjertevarmt ved seg. Det fine med film er at du kan fange musikk på uventede og forfriskende måter. Å ta disse gutta av scenen og sette dem inn i en eldgammel London-pub med levende lys ga mulighet for full fordypning. Barokksolistene forvandler disse eldgamle verkene til noe som oppleves meningsfullt for dagens ører. Resultatet er en sann feiring; av det strålende repertoaret, av musikernes virtuositet, og av kraften og gleden som oppstår mellom utøvere og publikum”

Filmen «The Alehouse Sessions» har premiere på BBC TV på selveste St. George’s Day (Englands skytshelgen) søndag 23. April. I britiske medier er den blitt møtt med entusiastiske forhåndsomtaler.

“Part documentary and part performance, with … Eike beckoning the camera through London’s streets to a secret knees-up in a pub backroom, it’s a snapshot of another age”

(The Sunday Times).

Når filmen vises i Storbritannia på søndag vil enda flere briter få oppleve dette konseptet som er laget av et norsk-basert ensemble, som engasjerer og begeistrer over hele verden. 

Kontakt:

Bjarte Eike: +4520607268 / b.eike@icloud.com
Dominic Best: +447976285066 / dom@adlibproductions.com
Solbjørg Tveiten: +4797549941 / solbjorg@musikkinnlandet.no
Alison Bullock Aarsten: +4747029353 / alison@barokksolistene.no